vineri, 20 iulie 2012

Aluat de placinta

Aluat de placinta


Ingrediente:

600 gr. faina
2 linguri ulei
1 lingura otet
1 pahar apa calda
1 ou
1/2 lingurita sare
200 gr.unt pentru foi. Umplutura: 500 gr. brinza de vaci
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie
coaja de lamiie
50 gr. stafide
4 lingurite gris
1 pahar lapte
putina sare


Mod de preparare:
Se pune faina cernuta proaspat intr-un castron si se face la mijloc o adincitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cite putin spre mijloc cu virful unei linguri de lemn pina se formeaza aluatul. Apoi se trece coca pe scindura de aluat presarata cu faina si se framinta cu mina, batind bine aluatul de masa.

Cind este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare cu putin ulei, se aseaza pe o scindura presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita (se pune peste cratita un vas cu apa fierbinte). Se lasa sa se odihneasca 30 minute.

Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intii cu sucitorul, apoi din miini pe tava bine unsa, in foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi.

Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atirna peste peretii tavii. Se coace la foc iute 1 ora.