vineri, 20 iulie 2012

Aluat pentru cozonac


Aluat pentru cozonac

Ingrediente pentru doi cozonaci:

1 kg faina, 50 g drojdie,1 pahar mare de lapte, 250 g ulei, 50 g unt topit, 8 oua, 300 gr zahar, 2 linguri rom, 2 linguri smantana,1 lingurita sare,vanilie,coaja de lamaie rasa,100 gr stafide,un ou pentru uns

Mod de preparare:

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit,se amesteca bine pana se raceste,se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.

Se amesteca bine si se lasa sa creasca.In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.

Se adauga apoi 2 linguri de ulei,rom,smantana,vanilie,stafide si coaja de lamaie.
Dupa ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta.Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ore,pana ce coca nu se mai lipeste de maini.Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.Se netezeste la sfarsit coca,se acopera vasul si se lasa sa creasca.O coca reusita creste in circa 4 ore.